Elavtal till dig som student
I många studentbostäder ingår elen i hyran, men det kan finnas undantag. Se till att du förstår ditt hyresavtal och om du behöver betala för elen separat.
Försök att vara medveten om din energiförbrukning och använda energisnåla apparater om möjligt. Detta kan både hjälpa dig att spara extra pengar, men även minska din miljöpåverkan.
Elavtal (elhandelsavtal) och elnätsavtal
Om du som student behöver teckna ett eget elavtal (oftast avser denna benämning ett elhandelsavtal), se till att välja en elleverantör och ett avtal som passar dina behov och budget.
Innan du tecknar ett elhandelsavtal, behöver du säkerställa att du har tecknat ett elnätsavtal.
Elnätsavtalet tecknar du med det elbolag som äger elledningarna i det område du flyttar till. Elhandelsavtalet kan du teckna med vilket elbolag du vill.
Vad händer om jag inte tecknar ett elavtal?
Du kommer att få el, även om du inte aktivt har valt en elleverantör och skrivit på ett avtal. Tecknar du inte ett elhandelsavtal på egen hand kommer din elnätsägare att hjälpa dig, ofta med ett så kallat ”anvisat elavtal”.
Men det finns en sak att tänka på. Ett anvisat elavtal brukar vara dyrare än om du hade valt en elleverantör själv. Det betyder att du kan förvänta dig att betala mer för din el om du inte tar dig tid att välja en elleverantör och skriva på ett eget avtal.
Skellefteå Kraft avskaffade det anvisade avtalet för många år sedan. Det betyder att du som flyttar till Skellefteå Krafts elnätsområde kommer få vårt vanliga, obundna rörliga elpris.
Att välja elavtal som student
Det kan vara knepigt att veta vilket elavtal du ska välja. Det finns några riktlinjer att följa, men de flesta är kopplade till dina behov och önskemål. Vill du ha förnybar el? Då är det en idé att se till att välja ett elbolag som har det. Ska du bara bo i din bostad i ett år? Då kan ett ettårsavtal vara på sin plats.