Jonas klättrar upp i vindkraftverk i en av Europas största parker på arbetstid
”Det är ett framtidsyrke och det finns hur mycket jobb som helst. Oavsett vad som händer, exempelvis en pandemi, så kommer aldrig behovet av ström att sina. Vill man ha ett garanterat jobb så är det här yrket något att satsa på”, säger Jonas.
Om Jonas
Ålder: 33 år
Bor: Storuman
Företag: Skellefteå Kraft
Yrke: vindkraftstekniker på Blaiken, en av Europas största landbaserade vindkraftsparker
Utbildning: vindkraftsteknikerutbildning i Storuman
Jonas i Högspänning hade inledningsvis drömmar om att bli polis, men valde av en slump att söka sig till vindkraftsteknikerutbildningen i Storuman. Karriärsbytet skulle så småningom visa sig att bli en stor succé. ”Jag hade tur. Tidigt i utbildningen besökte jag en vindkraftspark, varpå jag fick åka upp i ett av vindkraftverken. Jag klev upp på taket och den känslan fick tanken på polisutbildningen att blekna bort”, säger han.
Hamnade på Skellefteå Kraft av en slump
Jonas blev därpå anställd, direkt efter utbildningen i Storuman. ”Vindkraftsparken på Blaiken höll på att byggas under min tid på vindkraftsutbildningen och många av mina klasskamrater fick jobb där”, säger han. För Jonas så var det ett lyft att börja jobba på Skellefteå Kraft, och en stor anledning att han trivs så bra med sitt jobb är möjligheten att påverka arbetsplatsen. ”När det kommer till utveckling och förbättring så är vi med i hela processen”, förklarar han.
Inom vindkraftverken finns det mycket att fördjupa sig i. Allt från de tekniska styrsystemen och själva produktionsdelen, till det mekaniska i drivlinan som får allt att gå runt. Jonas har själv fördjupat sig i vindkraftsbladen och ser till att de är i gott skick.
Med goda grundkunskaper kan man lära sig det mesta
Jonas tror att det räcker med en god grundutbildning för att utföra vindkraftsyrket. Om man har en förståelse för hur el, hydraulik och mekanik fungerar kan man lära sig det mesta på jobbet. Det är såklart en fördel om man gillar att vara utomhus och att man inte är höjdrädd.
I och med närheten till naturen och det fina vinterklimatet åker Jonas gärna skidor under vinterhalvåret. På sommaren finns det alltid något projekt som behöver göras. Det senaste projektet är en gammal båt av stål som han håller på att renovera.
Hoppas på ökad förståelse för energibranschen
När frågan kom om Jonas ville vara med i Högspänning så tackade han snabbt ja, även om han själv aldrig drömt om att synas i tv-rutan. Han kände att han ville visa upp jobbet, och att han tror att det kan inspirera fler till att jobba med energi. Jonas hoppas att tittarna får se hur jobbet går till på riktigt i Högspänning, eftersom efterfrågan på energi inte kommer sina i framtiden.. ”Jag hoppas också att de som är negativa till vindkraft kommer få lite bättre förståelse för det vi gör och hur det fungerar”, förklarar han.
Vi samarbetar med skolor
Här hittar du bra utbildningar som ger dig stora möjligheter till jobb i energibranschen:
Drifttekniker Kraft och värme
Driftingenjör Elkraft
Distansutbildningar från Heta Utbildningar, Härnösand
Creando School distansstudier
Lapplands lärcentra
Högskoleingenjör Elkraftsteknik
Luleå Tekniska Universitet
Högskoleingenjör Elkraftteknik
Umeå Universitet
Högskoleingenjör Elkraftteknik
Mittuniversitetet Sundsvall