”Vi jobbar ofta mot vädret. Det kan snabbt ändras – och då kan allt hända”
Om Simon
Ålder: 30
Bor: Skellefteå
Yrke: distributionselektriker/linjemontör
Företag: Skellefteå Kraft
Utbildning: installationselektriker, diplomerad distributionselektriker samt certifierad EBR-beredare.
Efter några år som installationselektriker fick Simon ett tips av en vän på Skellefteå Kraft att de sökte elnätskonstruktörer. ”Jag sökte jobbet som elnätskonstruktör och blev erbjuden tjänsten. Två år senare behövde jag en förändring i livet. Det låg ute tjänster som distributionselektriker, vilket jag sökte och jobbar som än i dag”, säger Simon.
Simon rekommenderar yrket till alla som är intresserade av energi och tror att det kan passa en varierad skara arbetssökande. ”Det är ett jobb som passar många, och det är både utmanande och roligt”, säger han.
Simon har varit med i Högspänning sedan start
– Jag lovade mig själv för ett antal år sedan, att om det kommer ett spännande erbjudande eller utmaning ska jag inte tacka nej, säger han.
Simon gjorde tv-premiär samtidigt som Högspänning. Kollegan Niclas har han haft vid sin sida sedan start och idag är de ett riktigt radarpar.
– Det är jätteroligt att vara med i serien, alla kommentarer får av både kunder och följare på sociala medier. Det är också väldigt roligt att spela in serien, men jag har faktiskt knappt sett en enda ruta där jag själv är med. Det är så pinsamt att höra sig själv prata, säger han leendes.
Några som däremot tittar ivrigt är mamma Helen, som spelar in varje avsnitt. Och 93-åriga farmor Marianne som inte bara nöjer sig med att se varje veckas avsnitt – hon bänkar sig också framför de två repriserna.
– Det är väldigt kul!
Men minst lika roligt tycker Simon det är att få vara en ambassadör för yrket och branschen. Inför premiären av första säsongen fanns en förhoppning om att locka fler till branschen. Nu får han regelbundet bekräftelser på att han genom sitt deltagande i serien kunnat göra skillnad.
– Jag vet ju att utbildningar som skulle ha lagts ner nu istället är fyllda. Jag får ofta frågor på instagram från de som undrar vad de ska välja för att kunna jobba med samma sak som mig. Och en kompis till en kollega har följt TV-serien och tack vare det han sett där sökte han till den nedläggningshotade skolan i Jokkmokk. Han börjar där i höst!
Även framtidens kompetens verkar på uppgång, genom den yngre publiken.
– En kollegas son har tittat på Högspänning och sagt att han gärna vill jobba med oss. Det blir ett kvitto på att min medverkan gör nytta på riktigt, säger Simon.
Ser en större förståelse hos allmänheten
Även om inspelningarna av Högspänning innebär att jobben ibland tar lite längre tid, så tycker Simon att det är kul.
– Det kan ta längre tid, eftersom det är viktigt att de får med allting som vi gör, så det blir extra tydligt för tittarna vad som krävs och vilka riskmoment som vi hanterar i vardagen, säger Simon.
Nu när det gått några säsonger av Högspänning upplever också Simon att det finns en ökad förståelse i samhället bland de kunder som han och kollegorna möter ute i fält.
– Jag tycker verkligen att det är som att programmet har ändrat deras syn på vårt jobb och att de både förstår att det ibland kan ta tid att hitta och åtgärda ett fel och att de förstår att vi gör allt som står i vår makt för elen ska komma fram, säger Simon.
Vi samarbetar med skolor
Här hittar du bra utbildningar som ger dig stora möjligheter till jobb i energibranschen:
Drifttekniker Kraft och värme
Driftingenjör Elkraft
Distansutbildningar från Heta Utbildningar, Härnösand
Creando School distansstudier
Lapplands lärcentra
Högskoleingenjör Elkraftsteknik
Luleå Tekniska Universitet
Högskoleingenjör Elkraftteknik
Umeå Universitet
Högskoleingenjör Elkraftteknik
Mittuniversitetet Sundsvall