Qraftsamling för kvinnor i en mansdominerad bransch
Förutom de fördelar som finns med ett öppet och fördomsfritt klimat så finns det rent affärsmässiga vinster med jämställdhet och mångfald. För att kunna rekrytera och behålla duktiga medarbetare är det nödvändigt.
En av anledningarna till att glasögonen allt oftare åker på är att Elin, förutom sitt arbete som chefscontroller, är adept i ledarutvecklingsprogrammet Qraftsamling. Programmet vänder sig till kvinnliga ledare i energibranschen med målsättningen att skapa en mer attraktiv energibransch.
Qraftsamling på flera nivåer
Bakom Qraftsamling står Energiföretagarna Sverige, där Hans Kreisel tillsammans med övriga styrelsemedlemmar såg att det behövdes ett gemensamt och systematiskt arbete för ökad jämställdhet i branschen. En bransch som är mansdominerad. Dessutom så tror nästan hälften av kvinnor mellan 16 och 30 att kvinnor har sämre karriärmöjligheter än män inom energibranschen. Det finns en utvecklingspotential.
Qraftsamling ska även verka på företags- och individnivå. Alla fjorton företag som deltar har satt upp mätbara mål. Skellefteå Krafts mål är att matcha antalet kvinnliga medarbetare med antalet kvinnliga chefer. I dagsläget handlar det om att förflytta sig från knappt 20 procent upp till 25 procent kvinnliga ledare.
– För mig är det ett bra sätt att utvecklas som ledare och att skapa ett kvinnligt nätverk i branschen. Qraftsamling är även ett sätt att visa att det finns kvinnliga ledare och det finns möjligheter för den som är intresserad, berättar Elin.
Leda människor i förändring
Varje adept har en mentor. Två timmar i månaden har Elin träff med sin mentor, Eva Söderberg från Mälarenergi. Då finns det möjlighet att bolla allt från vardagliga utmaningar till större frågor och funderingar.
– För mig är det en förmån att få coacha och se någon utvecklas i sitt ledarskap, berättar Eva. Det är det jag tycker är intressant, inte bara som mentor utan även som chef, att leda människor i förändring.
I programmet ingår sex utbildningsdagar inom ledarutveckling, adepterna gör studiebesök hos varandra och genomför ett projektarbete. Läs mer om Qraftsamling och vilka andra företag som deltar på Svensk Energis hemsida.
På bilden: Eva Söderberg från Mälarenergi, mentor i Qraftsamling och Elin Selin Bergsten, Skellefteå Kraft.