Ecolink – spillvärme från Rönnskär gör nytta för både Skellefteborna och klimatet
Projektet, som har gått under namnet Ecolink, påbörjades under 2022. Genom att koppla samman fjärrvärmenätet i Skellefteå med fjärrvärmenätet i Skelleftehamn kan spillvärmen komma till nytta för fler fjärrvärmekunder. I slutet av 2024 var den nya sammankopplingen färdig att driftsättas.
En vinst för både fjärrvärmekunderna och klimatet
Sammankopplingen gör att spillvärmen kan nyttjas av Skellefteås fjärrvärmenät, samtidigt som den också minskar sårbarheten för fjärrvärmekunder i Skelleftehamn och Ursviken vid oförutsedda driftstopp. Dessutom möjliggör sammankopplingen att Skellefteå Kraft tar sig ännu närmare målet om fossilfrihet år 2030. Med ökad spillvärme från Rönnskär kan vi nu ersätta hela vårt användande av torv som eldas vid bioenergikombinatet på Hedensbyn. Därigenom kan vi sänka våra koldioxidutsläpp med omkring 25 000 ton per år, vilket motsvarar ungefär 1 300 flygvarv runt jorden.
– Projektet garanterar ett minskat koldioxidavtryck, samtidigt som det gynnar våra fjärrvärmekunder. Det är det som är det fina med Ecolink, alla står som vinnare, säger Ulf Hedqvist, affärsenhetschef på Värme.
Stort fokus på att främja biologisk mångfald
Den kulvert som förenar de två näten går mellan Hedensbyn och Ursviken. För att stötta sammankopplingen har en ny pumpstationer byggts samt att en fjärrvärmekulvert i Skelleftehamn förstärkts. Inne på Rönnskärsverken har Boliden investerat i en förstärkning av fjärrvärmekulverten från industriområdet till Kejsar Ludvigs kanal i Skelleftehamn, installerat en tio gånger större ackumulatortank och anlagt en ny distributionscentral.
Redan innan byggnationerna drog igång visste vi att vi ville minimera påverkan på de naturmiljöer som fanns på platsen sedan innan.
– I Ecolink-projektet har vi arbetat med ett flertal initiativ för att bevara den biologiska mångfalden i området. Vi har bland annat satt upp fågelholkar som elever på Ursviksskolan har byggt för att utöka antalet boplatser för småfåglar i området. Vi har också återplanterat träd längst sträckan och då främst valt sådana som blommar eller har bär. Vi har också sparat stammarna från vissa träd som vi varit tvungna att ta bort. Dessa träd har vi placerat som insektshotell bredvid området. Det är roligt att få arbeta med projekt där vi inte bara fokuserar på att återställa det närområde vi påverkar, utan också lägger resurser på att i vissa delar göra dem bättre, säger David Rocksén, biolog på Skellefteå Kraft.
Stöd från Klimatklivet
Sammankopplingen av fjärrvärmenäten har diskuterats mellan Skellefteå Kraft och Boliden sedan början av 1990-talet, men har tidigare lagts på is grund av svårigheter att få de ekonomiska kalkylerna att gå ihop. Bolagen ansökte därför om stöd från Klimatklivet, Naturvårdsverkets stöd till lokala och regionala klimatinvesteringar, som beviljades. För Skellefteå Kraft motsvarade stödet från Klimatklivet hälften av den totala investeringskostnaden på cirka 206 miljoner kronor.
Vikten av samarbete i omställningen
Skellefteå Kraft är övertygade om att den gröna omställningen kommer med många möjligheter och fördelar, inte minst när det gäller att skapa cirkulära flöden där spill från en verksamhet kan komma till nytta för en annan. Det kräver samarbeten över organisations-, industri-, och branschgränser. Ecolink är ett konkret exempel på hur restflöden från befintlig industri kan tas omhand för att gynna fler.
– Ecolink bidrar till att befintlig industri kan hjälpa lokalsamhället. Men det möjliggör även för framtida industrietableringar att bidra med eventuellt överskott av spillvärme eller att koppla in sig på det utbyggda fjärrvärmenätet för sitt energibehov. Det är bra för stadens fortsatta utveckling. Det är glädjande att se hur mycket nytta vi kan göra, inte minst när två stora lokala aktörer som Skellefteå Kraft och Boliden går ihop och gör saker tillsammans, avslutar Ulf Hedqvist.