Torv – avveckling av verksamhet
Planer för avveckling av torvverksamheten har upprättats och torvtäkterna kommer att efterbehandlas allt eftersom efterbehandlingsplaner blir färdigställda för varje täkt och godkänns av beslutande myndighet.
När torven inte längre används som bränsle, kommer Skellefteå Kraft att enligt villkor från Länsstyrelsen i lämnade miljötillstånd/koncessioner att efterbehandla sina torvtäkter. Skellefteå Kraft blir i och med det först i Sverige med att efterbehandla torvtäkter, som inte fullt ut nyttjat hela torvlagret på en tillståndsgiven täkt. Rekommenderad metod för efterbehandling av torvtäkter är idag våtmark.
Torvbruket är den näringsgren av jord- och skogsbruk som står för den största arealen efterbehandlad torvmark. Syftet med efterbehandling är att återskapa liknande markförhållanden, som rådde innan Skellefteå Kraft tog marken i anspråk för att bedriva torvverksamhet. Positiva klimateffekter förväntas i form av minskat läckage av växthusgaser då efterbehandlingen är färdigställd. Vid framtagande av efterbehandlingsplaner, för samtliga täkter, eftersträvas främjande av den biologiska mångfalden.
Typ av tillstånd: Täkttillstånd 2019 till 2044
Efterbehandlingsförfarande: Samråd, Övergripande efterbehandlingsplan, Slutgiltig efterbehandlingsplan, Tillstånd för vattenverksamhet.
Aktuellt: Genomförda samråd för övergripande efterbehandlingsplan, inlämnad övergripande efterbehandlingsplan, kompletteringsbegäran från länsstyrelsen.
Typ av tillstånd: Bearbetningskoncession 2008 till 2033
Efterbehandlingsförfarande: Samråd, Efterbehandlingsplan, Tillstånd för vattenverksamhet.
Aktuellt: Utredning för annan verksamhet
Typ av tillstånd: Bearbetningskoncession 2007 till 2026.
Efterbehandlingsförfarande: Samråd, Efterbehandlingsplan, Tillstånd för vattenverksamhet.
Aktuellt: Efterbehandlingsplan godkänd, ansökan om vattenverksamhet inlämnad 2023-03, muntlig redogörelse 1 miljödomstol genomförd 2023-10.