Fiskvandring
Här hittar du resultatet från våra fiskräknare.
Om du inte ser några siffor från senaste veckorna, klicka på den här länken för att ladda om sidan.
Hednäs, Åbyälven
Hednäs kraftstation ligger cirka 3 mil uppströms mynningen i Åbyälven. I samband med att kraftverket renoverades 1995 iordningställdes en fisktrappa som togs i drift året därpå. Fiskvägen i Hednäs är 150 meter lång och av typen kammartrappa. Längst upp finns en fiskräknare installerad som sedan 2008 har en filmkamera vilket gör det möjligt att särskilja lax och öring.
Fisktrappan är i drift mellan 15 maj och 15 oktober.
Så här har fiskvandringen sett ut under tidigare år.
Sikfors, Piteälven
Vid Sikfors byggdes det första kraftverket 1911-1912. Vid kraftverket byggdes också en fiskväg. När Sikfors nya kraftverk togs i drift 1990 byggdes en ny fiskväg som var klar 1992. Då installerades också en fiskräknare. Sedan tillkomsten av den nya fisktrappan har uppvandringen förbi Sikfors stadigt ökat. Kammartrappan är 115 meter lång med en fallhöjd på 12 meter fördelat på 45 fack.
Fisktrappan är i drift mellan 15 maj och 15 oktober.
Så här har fiskvandringen sett ut under tidigare år.
Fredriksfors, Rickleån
Fredriksfors fiskväg är 70 meter lång och fallhöjden är 6 meter. Genom fiskvägen spills 500 liter vatten per sekund. Fiskvägen som är byggd av betong och trä består av 14 bassänger med ytöppning och bottenöppning i sicksack mellan varje bassäng. I övre delen sitter en fiskräknare med kamera som registrerar varje passerande fisk.
Fisktrappan är i drift mellan 15 maj och 15 oktober.
Så här har fiskvandringen sett ut under tidigare år.
Fisk på film
Så här ser det ut när en fisk passerar kameran i Hednäs fisktrappa.
Vissa av våra anläggningar ligger på platser där fiskar inte har kunnat passera naturligt även innan vattenkraftverket byggdes, det vill säga att platserna är ett naturligt vandringshinder för fisk, så där ska det inte finnas fiskvägar. Så är det till exempel i Storforsen i Öreälven, i Finnforsen i Skellefteälven samt Reibnis i Skellefteälven. En annan anledning är att det är teknisk komplicerat att få till en fungerande fiskvandring förbi våra större dammar där också dammsäkerhetsfrågan är viktig.
Enligt den nationella planen för vattenkraft ska all vattenkraft omprövas för moderna miljövillkor. Där kommer frågan om fiskvandring att aktualiseras och det kan då bli aktuellt att bygga lösningar för fiskvandring vid fler anläggningar.