Historiska elpriser
Elpriser historik
I tabellerna här nedanför ser du våra historiska elpriser för rörligt elpris.
Det rörliga elpriset är angivet i öre/kWh exklusive elcertifikatsavgift, moms och påslag.
Elkostnaden
Elkostnaden består av elhandel, elnät samt skatter och avgifter.
De historiska elpriserna har påverkats av flera olika faktorer. Exempelvis tenderar priset vanligtvis gå upp under vinterhalvåret då efterfrågan också ökar.
Elpriser historik – händelser som påverkat elprisets utveckling
Här är några viktiga händelser och datum som har påverkat de historiska elprisernas utveckling i Sverige och Europa:
1970-talet – Oljekrisen:
Oljekrisen på 1970-talet hade en direkt inverkan på elpriserna i Europa eftersom många kraftverk använde olja som bränsle. Detta ledde till ökad efterfrågan på alternativa energikällor.
1990-talet – Deregulering och liberalisering:
Under 1990-talet och tidiga 2000-talet genomfördes omfattande reformer av elmarknaden i Europa. Dessa reformer syftade till att avreglera och öppna upp marknaden för konkurrens. I Sverige resulterade detta i bildandet av Nord Pool, en elbörs för handel med el, år 1996.
2000-talet – EUs direktiv om elmarknaden:
Europeiska unionen antog flera direktiv som reglerade elmarknaden och främjade integrationen av europeiska elmarknader. Dessa direktiv syftade till att skapa en gemensam europeisk elmarknad och påverkade prisbildningen genom ökad handel över gränserna.
2008 – Finanskrisen:
Finanskrisen påverkade även elpriserna i Europa genom att minska efterfrågan på el på grund av minskad ekonomisk aktivitet.
2010-talet – Ökad användning av förnybar energi:
Många europeiska länder investerade kraftigt i förnybar energi, som vind- och solkraft, vilket påverkade priserna genom att öka tillgången på el från dessa källor. Tysklands beslut att avveckla kärnkraften hade också inverkan på kraftpriserna i regionen.
2018 – EU:s elmarknadsreform:
EU antog en omfattande reform av elmarknaden för att öka integrationen och transparensen i marknaden samt främja förnybar energi och energieffektivitet. Denna reform påverkade de historiska elpriserna och regleringen av elmarknaden.
2020 – COVID-19-pandemin:
Pandemin ledde till en minskning av elpriserna i Europa på grund av minskad efterfrågan och överkapacitet på marknaden.
2021 – Ökad prisvolatilitet:
Under 2021 upplevde Europa en dramatisk ökning av elpriserna på grund av faktorer som höga gaspriser, knapphet på kol och minskad vindkraftproduktion. Detta ledde till oro över elprisvolatilitet och påverkade politiska beslut och åtgärder för att stabilisera marknaden.
Elcertifikat
Alla elhandelsföretag måste köpa och redovisa elcertifikat för en viss andel av sin elförsäljning. Hos Skellefteå Kraft gäller avgiften för både fasta och rörliga avtal.
Elcertifikatsystemet främjar förnybar energi och minskar koldioxidutsläpp.
Att kunna jämföra historiska priser för elcertifikat ger värdefulla insikter i hur marknaden utvecklas över tid.
Elpris historik och elområden
Svenska Kraftnät, den statliga myndigheten som ansvarar för eltransporter på stamnätet, delade in Sverige i fyra olika elområden 2011. Vilket elområde du bor i har betydelse för de historiska elpriserna.
[/sk-expandera]