Stabilare elnät och större möjlighet att påverka kostnaden – det här är effektavgift
Viktigt att skilja på elhandel och elnät
Effektavgiften är en del av elnätskostnaden och exakt hur din effektavgift utformas bestäms av elnätsbolaget som äger elnätet där du bor. Den har alltså ingenting att göra med vilket elavtal du har. Däremot kan det vara bra att vara lite vaksam om du har ett elavtal med timpris, men det kommer vi förklara lite närmare längre ner.
Vad är en effektavgift?
Effektavgiften är en del av elnätsavgiften och baseras på hur mycket el du förbrukar vid en och samma gång. Om du till exempel använder tvättmaskinen samtidigt som du laddar elbilen får du en högre effekttopp än om du sprider ut användningen av dem.
Men energiförbrukningen blir i slutändan densamma, så förenklat kan man säga att din elnätskostnad blir högre om du använder mycket el samtidigt och lägre om du portionerar ut det över dygnet.
Varför införs effektavgiften?
Det är Energimarknadsinspektionen (Ei) som har beslutat att alla elnätsföretag i Sverige ska införa effektavgift senast den 1 januari 2027. Syftet med effektavgiften är att uppmuntra hushåll och företag att sprida sin elanvändning jämnare över dygnet. När många använder mycket el samtidigt, som på vardagsmorgnar och kvällar, blir belastningen på elnätet hög. Man brukar prata om ”effekttoppar” som kan leda till problem i elsystemet.
Genom att införa en effektavgift är förhoppningen att topparna ska minska, vilket i sin tur leder till att fler kan använda elnätet men även till ett hållbarare, mer stabilt och kostnadseffektivt elnät med lägre elnätskostnader som följd. En jämnare belastning på elnätet kan alltså gynna både samhället och dig som elanvändare.
Hur kan man påverka sin effektavgift?
Om ditt elnätsbolag redan har infört effektavgift kanske du redan har bra koll på de flesta tipsen där ute. Annars kommer några här nedan.
Är du elnätskund hos Skellefteå Kraft kommer du att få veta hur vår prismodell utformas i god tid innan införandet 2026. Men klart är att det finns sätt att minska den genom att sprida ut din elanvändning. Varför inte börja redan nu:
- Planera din elanvändning: Försök att inte använda flera energikrävande apparater samtidigt. Till exempel, undvik att köra tvättmaskinen och diskmaskinen samtidigt som du laddar elbilen. Kanske har din tvätt- eller diskmaskin en timer-funktion du kan använda?
- Övervaka din elanvändning: Genom att hålla koll på din energiförbrukning kan du identifiera vilka apparater som drar mest effekt, vad som orsakar de högsta effekttopparna och planera användning därefter.
- Ta reda på hur avgiften är utformad hos ditt elnätsföretag: Tanken med effektavgift är att det alltid ska löna sig att sprida ut sin elanvändning, detsamma gäller med energieffektivisering. Men det går att finjustera. Om du betalar för den högsta effekttoppen kan det vara bättre att börja med att energieffektivisera enskilda elprylar. Om du istället betalar ett medelvärde för flera toppar kan det löna sig mer att sprida ut din elanvändning över dygnet.
Vad menas med höglast och låglast?
Under höglasttid är behovet av el högt och det blir trångt i elnätet. Exakta tider kan skilja sig lite mellan olika elnätsbolag men höglasttid inträffar under vintermånaderna november till och med mars, då det går mycket el till att värma upp vårt boende. Vissa elnätsbolag har specifika klockslag för höglast, oftast mellan kl. 06-22. All annan tid är låglast.
Påverkas mitt elhandelsavtal av effektavgiften?
Nej, ditt elhandelsavtal är detsamma. Men om du har ett elavtal med timpris kan det vara bra att vara lite vaksam. Det finns chans att spara pengar – men det gäller att ha lite koll. Automatisk spotprisstyrning av till exempel uppvärmning eller elbilsladdning kan göra att du får effekttoppar, då riskeras besparingen på elpriset att försvinna i högre effektkostnad.
Vad gäller för mig som är ansluten till Skellefteå Krafts elnät?
Skellefteå Kraft kommer att införa den nya prismodellen sommaren 2026. Exakt datum och utformning av prismodellen kommer vi att informera dig om i god tid innan.
Skellefteå Kraft har höglasttid helgfria vardagar kl. 06-22 från november till och med mars.
Tips!
- Har du inte redan registrerat en mailadress så vill vi tipsa dig om att gå in och göra det på Mina Sidor. Då får du till exempel vårt matnyttiga nyhetsbrev som håller dig uppdaterad om det senaste.
- Aktivera HAN-porten på din elmätare. Alla nya elmätare har en så kallad HAN-port. I den kan du koppla in en realtidsmätare som kan ge dig stenkoll på hur du använder elen. På Mina Sidor kan du enkelt gå in och aktivera HAN-porten under Anläggningsinfo och avtal. Läs mer om HAN-porten.
- I Skellefteå Kraft-appen kan du enkelt följa din förbrukning, hålla koll på fakturor och avtal, få information om eventuella driftstörningar och mycket mer.
- Börja tänka på hur du använder elen redan nu så är du väl förberedd när den nya modellen väl införs.
Hur ser Skellefteå Kraft på brandfrågan?
Det här är inte vårt expertområde, men det är såklart alltid viktigt att tänka på brandsäkerheten. Det finns många insatser att göra för att skydda sig mot brand. Brandvarnare och brandsläckare bör till exempel alla ha hemma. Har du en laddbox kan en lastbalanserare vara en bra investering, då den slår ifrån om lasten blir för hög.
Men bäst och flest tips kan du läsa mer om hos till exempel: