Anders och Marianne tar tillvara på solens energi
Intresset för solceller väcktes hos Anders och Marianne i samma stund som de hörde talas om dem. Utvecklingen av hur solenergin kan tas tillvara följde de sedan med stor nyfikenhet.
Våren 2018 bestämde de sig; solenergin som träffade taket på deras parhus skulle de självklart ta vara på.
– För de som har möjlighet att skaffa solceller är det ett oerhört enkelt sätt att göra något bra. Hus behöver tak, och då är det ju bara bra om den ytan kan nyttjas till fullo. Vi hade möjlighet att skaffa solceller, så då gjorde vi det. Och vi ser bara fördelar, säger Marianne.
En långsiktigt hållbar investering
– Vi kanske inte räddar världen, men vi gör i alla fall något. Andra kanske engagerar sig på andra sätt. Vi tror att alla gör vad de kan och alla insatser för miljön är en bra insats, säger Anders.
– Dessutom är solpanelerna en långsiktigt hållbar investering som sträcker sig över decennier, oavsett om vi flyttar och nästa ägare får ta över dem, eller om vi bor kvar, säger Marianne.
Hur upplevde ni processen, från anmälan till installation?
– Allt har flutit på väldigt bra. Hela processen har varit tydlig, från intresseanmälan till offert, som höll precis på kronan, säger Marianne.
– Till och med ansökan för investeringsstöd som skulle skickas till länsstyrelsen* var förberedd när vi fick den. Det enda vi behövde göra själva var att förbereda en plats för mätaren. Att Skellefteå Kraft stod för hela utförandet bidrog väldigt mycket till vårt beslut att skaffa solceller. Det var väldigt skönt och smidigt att vi själva slapp vara projektledare, säger Anders.
Anders och Marianne fick sitt bidrag knappt tre veckor efter att de betalat fakturan till Skellefteå Kraft.
– Ja, det gick undan. Precis som arbetet i sig. Montörerna av solcellerna uppskattade att arbetet skulle ta två dagar, men blev klara samma dag som de började. Vi märkte aldrig ens av bytet av elmätaren inne i huset, säger Anders.
– När de blivit klara uppe på taket tog den tekniska installationen en arbetsdag, sedan började panelerna leverera solenergi. Den produktionen har vi sedan kunnat följa i vår surfplatta och i mobilerna dag för dag, timme för timme, sedan driftsättningen den 22 augusti, säger Marianne.
– Sedan är det ju lite roligt att producera sin egen el. Tack vare det har vi blivit mer medvetna om vår elkonsumtion. Vi går självklart inte omkring och fryser, men det har blivit en liten tävling att se vilka små åtgärder vi kan vidta för att gott och väl klara oss på vår egen el. Nu är vi till exempel bättre på att släcka lamporna när vi lämnar ett rum, säger Anders.
*Det är många som vill bli producenter av egen förnybar el. Länsstyrelsens investeringsstöd för 2020 har redan förbrukats.
Hur upplever ni tekniken som läser av er produktion av solenergi?
– Den är lika lätt som det är att slå på en tv, även för mig som verkligen inte är speciellt tekniskt intresserad, säger Marianne.
– Ja, den är verkligen enkel att förstå och dessutom är den rolig att titta på. Vi kan se produktionen i realtid, men också få en översikt bakåt. Dessutom kan vi följa vår egen förbrukning, säger Anders.
Produktionen av solenergi har Anders och Marianne följt på både surfplatta och mobil sedan driftsättningen i slutet på augusti 2018. Nu ser de fram emot de många, långa ljusa somrar som väntar.
– Det kommer bli väldigt intressant att se hur det kommer se ut när det är ljust i princip dygnet runt, säger Marianne.
Under vintern, när soltimmarna är få, värmer Anders och Marianne istället huset med fjärrvärme.
– Det beror på att vi inte har någon lagring till vår solenergi. Istället går vårt överskott under de ljusa månaderna ut på elnätet och vi får betalt. För de pengarna köper vi el och värme i vinter, när solpanelerna inte producerar, säger Anders.