Solskensbonden Bernt investerade i solceller – och 100 % förnybar energi
Men ingenting har ökat lika snabbt som gårdens solceller.
I mars 2019 var de noll. En månad senare var de 238 stycken, fördelade på två av gårdens alla tak.
– Det ena taket är riktat mot sydost och det andra mot sydväst. Tack vare det kan vi fånga solens energi från tidig morgon till sen kväll. Hela dygnet egentligen, under sommarens ljusaste tid, berättar Bernt.
Stora takytor är en nyckel
Bernt tycker att omställningen till ett 100 % förnybart samhälle är intressant och är övertygad om att lantbruket sitter på vissa nycklar.
– Inom lantbruk finns det ofta stora, lämpliga takytor att nyttja till just solenergi. Detsamma gäller såklart andra typer av verksamhet som istället för ladugårdar till exempel har lager- och butiksbyggnader. Jag är övertygad om att de är en av nycklarna för framtidens 100 % förnybara energilösningar säger Bernt.
Enligt beräkningarna kommer Bernts solpaneler producera 50.000 kWh per år. Det motsvar en tredjedel av gårdens årliga förbrukning.
– All el produceras under de ljusa månaderna och vi lagrar ingenting. Istället säljer vi överskottet till Skellefteå Kraft. De kan då spara på vattnet i sina vattenkraftsmagasin till vintern och på så sätt skapar vi möjligheter för att få ett lite lägre elpris även då.
“Bekvämt med färdiga paket”
Bernt investerade i solceller genom att anmäla sitt intresse under senhösten 2018.
– Sedan fick jag hjälp med ansökan om bidraget, som beviljades väldigt fort. Efter det var det bara att vänta på våren och isfria tak.
I slutet av april kom till slut ett efterlängtat påskägg till gården; varmt väder och en grupp installatörer.
– Installationen gick väldigt bra. Det var väldigt duktigt folk och även väldigt bekvämt för mig som kund med ett färdigt paket där allt ingick, säger Bernt.
Både familjen Wikström och de anställda är vana med spring på gården. Om somrarna lockas busslaster med besökare till visningen av deras enorma, prunkande trädgård.
Men i år kan den få konkurrens om uppmärksamheten.
– Vi visste direkt att vår investering skulle vara en allmännytta och positivt för klimatet. Det kändes bra att vara med och bidra. Att det sedan skulle inspirera så många andra var en överraskning, men en rolig sådan. Inom en vecka hade vi haft besök av sex stycken närliggande lantbrukare som nu vill investera i sina egna anläggningar. Det är jätteroligt, berättar Bernt.
En lönsam investering
Men särskilt förvånad över branschkollegornas intresse är han inte, egentligen.
Kalkylen visar att solcellerna är en väldigt lönsam investering.
– Pay off-tiden är beräknad till ungefär 6-8 år, medan anläggningen har en livstid på cirka 30 år. Det är ytterst sällan en investering lönar sig så fort för en lantbrukare. Bidraget som fanns att söka kortade visserligen tiden en del, men vi hade skaffat solpanelerna ändå. Så lönsamt är det, säger Bernt.